Kasteel Duivenvoorde

Een uniek en nog steeds bewoond kasteel en landgoed waarvan de wortels teruggaan tot in de 13de eeuw.

Bezoekerspaviljoen Duivenvoorde

Kasteel Duivenvoorde ligt in Voorschoten, Zuid-Holland, en is een uniek en nog steeds bewoond kasteel en landgoed waarvan de wortels teruggaan tot in de 13de eeuw. Ooit stond hier een grote, vierkante verdedigingstoren. Resten van deze toren zijn nog steeds zichtbaar in de gevel van het kasteel en in het Voorhuis. Het landgoed en kasteel zijn altijd in familiebezit gebleven. Acht eeuwen lang was Duivenvoorde via vererving in eigendom van de families Van Wassenaer (dertiende-achttiende eeuw), Steengracht (negentiende eeuw) en Schimmelpenninck van der Oye (twintigste eeuw). Hierdoor is acht eeuwen bewonersgeschiedenis nog tastbaar aanwezig. In 1960 bracht de laatste eigenares, Ludolphine Henriette barones Schimmelpenninck van der Oye, Duivenvoorde onder in een stichting. Sinds 1963 is het kasteel voor het grootste deel opengesteld voor het publiek. In het kasteel zijn veertien historische interieurs uit de 17de – 19de eeuw te bewonderen. Doordat Duivenvoorde in de loop der eeuwen nooit is verkocht maar altijd (met inboedel) is vererfd, is de bewonersgeschiedenis nog tastbaar in het kasteel. De ruimten zijn ingericht alsof ze nog steeds bewoond worden, en ademen daardoor een bewoonde en authentieke sfeer.

Het kasteel ligt in het hart van het landgoed dat gelegen is in een met bosschages gelardeerd veenweide gebied en grenst ten dele aan een oude strandwal. Het beslaat een totale oppervlakte van ruim 260 hectare. Direct rondom het landgoed ligt een landschapspark in Engelse stijl, ontworpen door Jan David Zocher jr. (1791-1870). Zocher verwerkte slingerpaden, vijvers, bruggetjes, romantische bospartijen en mooie vergezichten in de nieuwe aanleg. Onder leiding van landschapsarchitect Michael van Gessel is het park hersteld, dit is voltooid in 2015. Het kasteel is in het winterseizoen gesloten, het landgoed is het hele jaar te bezoeken.

Het kasteel en landgoed worden goed bezocht en er ontstond steeds meer behoefte aan een plek buiten het kasteel waar bezoekers hun kaartje kunnen kopen, groepen kunnen verzamelen, men een versnapering kan gebruiken en waar de landgoedproducten verkocht kunnen worden. Hiervoor was de realisatie van een nieuw gebouw op het landgoed noodzakelijk. Dit ligt op een dergelijk monumentaal landgoed uiteraard gevoelig. Daarom is Michael van Gessel gevraagd om hiervoor een geschikte plek en vorm te zoeken. Daaruit kwam naar voren dat dit nieuwe gebouw een plek zou moeten krijgen in de Leidse Tuin en de uitstraling van een schuur zou moeten krijgen.  Dit bezoekerspaviljoen, Hof van Duivenvoorde genoemd, is inmiddels gerealiseerd.

Pingo heeft in opdracht van Stichting Duivenvoorde onderzocht welke kosten en opbrengsten hiermee gemoeid zouden zijn en binnen welke termijn de kosten terugverdiend kunnen zijn. Daarna heeft zij projectleiding gevoerd over de voorbereiding -en ontwerpfase en geholpen bij de zoektocht naar een horecaondernemer. Pingo heeft ook de vergunningen aangevraagd, het benodigde onderzoek daarvoor laten doen, samen met de opdrachtgever de architect geselecteerd en de NUTS voorzieningen laten aanleggen.