De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Bestaat uit verschillende bouwwerken waaronder; een oude fortwachters woning.

Restauratie en nieuwbouw Fort Kijkuit

Fort Kijkuit, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, bestaat uit verschillende bouwwerken waaronder; een oude fortwachterswoning, een bomvrij wachthuis met geschutsopstelling, een kruithuis, een houten loods en kazematten. De bouwwerken zijn gerestaureerd en in de aarden wal bij het wachthuis is een kantoor gerealiseerd voor de medewerkers van Natuurmonumenten. In het kruithuis is een onbemande informatieruimte gerealiseerd met een uitkijkpunt op het dak. De kazemat is alleen van buiten gerestaureerd en niet toegankelijk wegens de aanwezigheid van vleermuizen. De locatie is doordeweeks te bezichtigen, neem daarvoor een kijkje op de site van Natuurmonumenten.

Dit project heeft in 2016 de Europa Nostra Prijs gewonnen in de categorie Behoud en Instandhouding Cultureel Erfgoed. De prijs geldt als het hoogste eerbetoon van de Europese Unie voor cultureel erfgoed. Het filmpje onderaan laat goed de voor en na situatie van het fort zien.

Pingo heeft de projectleiding van dit project verzorgd. Dat hield onder andere in het opstellen van de ruimtelijke onderbouwing, aanvragen van de vergunningen, begeleiden van de onderzoeken die nodig waren voor de vergunningen, (mede)begeleiden van het ontwerptraject, voeren van de aanbesteding, (mede)begeleiding van de bouw, opstellen van begroting en planning, meedenken met communicatiemomenten, uitzoeken van mogelijkheden voor duurzame verwarming van de gebouwen. De uitdaging in dit project zat hem vooral in de combinatie van behoud van monumentale waarden met de nieuwe functie als kantoor. Gezien de tevredenheid van de werknemers met hun werkplek en de Europa Nostra Prijs lijken we hierin goed geslaagd te zijn.

Een andere uitdaging was het storten van het beton voor de nieuwbouw. Door de grote overspanning, de bolling van het dak én het gegeven dat dit in één keer gestort moest worden was dit een hele klus die tot in de kleine uurtjes duurde. Cobouw, vakblad in de bouw, kwam hierbij nog een kijkje nemen. De aannemer J. Boonzaaijer Aannemingsbedrijf B.V. heeft dit perfect uitgevoerd.