Natuurgebied Grote Veld

Een schaapskooi om de schaapskudde van 't Niejboer in onder te brengen.

Nieuwbouw Schaapskooi Graafse Kamp

Op de Graafse Kamp, in natuurgebied Grote Veld, ten noorden van Vorden, is een schaapskooi gebouwd om de schaapskudde van ’t Niejboer in onder te brengen. Deze kudde van het ras Groot Heideschaap wordt ingezet voor het beheer van natuurterreinen in Vorden en omgeving. Het ontwerp is van de hand van Tony de Haan, architect van Natuurmonumenten, via deze link lees je er meer over. De kooi is voor een groot deel opgebouwd uit hout uit het omringende bos. Het dak is voorzien van heideplaggen uit de omgeving. Langs de zijkant zijn grote deuren aangebracht die naar binnen en omhoog klappen om zoveel mogelijk frisse lucht naar binnen te kunnen halen.

In de kooi is de grootste ruimte beschikbaar voor de schapen, daarnaast zijn er ruimtes voor opslag, vergaderen/ontmoeten, kantine en kantoor. In de kopgevel van de kooi zijn openingen aangebracht ten behoeve van vleermuizen en in de nabijheid van de kooi is een vleermuisbunker aangelegd. De kooi is gebouwd door Bouwbedrijf Hulshof BV die zich bewezen hebben als vakmensen die intensief meedenken met de opdrachtgever. Mede hierdoor is het werk ruim binnen budget gerealiseerd.

In het Grote Veld, rondom de schaapskooi, is een poëtische wandelroute van 5 km aangelegd die gebaseerd is op gedichten die verzameld zijn in het boekje “Het Groote Veld bijzonder bekeken”. Erg de moeite waard om een keer te lopen.

Pingo was projectleider tijdens de uitvoering van het project, dit hield in begeleiding van de bouw, coördineren en afstemmen tussen ontwerper en bouwer, aanvragen van vergunningen en overleg met bevoegd gezag, afstemming met omringende projecten (vleermuisbunker, poëtische route etc.), organiseren van de feestelijke opening, bewaken planning en budget.