Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Ontdek je alle facetten van de Gooi en Vechtstreek.

Nieuwbouw en verbouw Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

In het Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland ontdek je alle facetten van de Gooi en Vechtstreek. Van de Vechtplassen tot het Naardermeer, van de buitenplaatsen tot de forten en van de heide tot de weilanden. Blikvanger is de grote maquette van de Gooi en Vechtstreek, compleet met beeld en geluid. De gevarieerde landschappen, de planten en dieren en de rijke geschiedenis komen tot leven in het bezoekerscentrum. In 2015 is na jaren van voorbereiding en uitvoering het vernieuwde bezoekerscentrum onder grote belangstelling geopend. Drie jaar eerder was de vernieuwde tentoonstelling al geopend en een jaar daarna was het terrein eromheen inclusief parkeerplaats gereed gekomen. Na de oplevering van het gehele project bestaat het bezoekerscentrum uit een speeltuin van OERRR, tentoonstelling, vergaderruimte voor externen, kantoor voor Natuurmonumenten, parkeerplaats met overloop parkeerterrein en een multifunctioneel gebouw. In het multifunctionele gebouw zijn café-restaurant Brambergen, sterrenwacht Gooi en Vechtstreek, fietsverhuur en vergaderruimtes gevestigd.

Pingo verzorgde de projectleiding van dit project en heeft het programma van eisen opgesteld, de ontwerpfases begeleidt, de openbare aanbestedingen verzorgd, de NUTS voorzieningen laten aanleggen, meegeholpen bij de zoektocht naar een horeca ondernemer, inhoudelijke en financiële rapportages opgesteld voor opdrachtgever en subsidiënten, vergunningen aangevraagd, de ruimtelijke onderbouwing voor de bestemmingswijziging opgesteld, meegedacht met communicatieuitingen en -middelen, de feestelijke opening van het multifunctionele gebouw georganiseerd. Een van de uitdagingen was om de verschillende fases van het project goed op elkaar te laten aansluiten.

In het filmpje hieronder is meer te zien over de tentoonstelling.